Španija je jedna od lepših zemalja Evrope, ali ne samo zbog raznolikih pejzaža već i zbog svoje impresivne kuhinje. Kada se nađete u Španiji, odvojite neko vreme i za degustiranje svega što ova zemlja ima da ponudi.
Španija je jedna od lepših i zanimljivih zemalja Evrope, ali ne samo zbog raznolikih pejzaža već i zbog svoje impresivne kuhinje. Pripremanje hrane je ono što nas sve spaja, bez obzira na to odakle dolazimo, a ova zemlja to zna i shvata ozbiljno. Tako da, kada se nađete u Španiji, odvojite neko vreme i za degustiranje svega što ona ima da ponudi. Doduše, nije na odmet znati šta vas čeka pre puta jer je izbor stvarno prevelik. Baš žbog toga svako može naći nešto u skladu sa svojim apetitima i uživati u čarima španske kuhinje. Ako pritom naučite nekoliko reči, vaše iskustvo u kupovini će biti mnogo olakšano i stvarno ćete impresionirati meštane.
Paelja (Paella)
Ovo je najverovatnije najpoznatiji španski specijalitet. Iako se može probati na svakom ćošku, nemojte da sedate u prvi „autentični“ restoran koji vidite. Ako želite da probate pravu stvar, možda je najbolje da to uradite u Valenciji jer odatle potiče ovaj specijalitet. Ovde su tradicionalni sastojci piletina i zečetina, a u regijama bližim moru, to su morski plodovi. Ipak, bez obzira na područje, pirinač je najvažniji sastojak.
Gaspaćo (Gazpacho)
Supu obično jedemo vrću, ali ovo tradicionalno špansko jelo propoveda suprotan pristup. Da bi se napravio dobar gaspaćo, potreban je zreo paradajz, beli luk, paprika, krastavac, hleb i maslinovo ulje. Sve ovo se izmeša dok ne postane kaša koja se zatim hladi i sipa u činije ili čaše. Ovo je idealno jelo za vruć letnji dan jer osvežava, a pritom je vrlo ukusno. Može se probati svuda, a potiče iz Andaluzije.
Pročitajte još... Prevođenje pravnih tekstova
Španski omlet
Ako želite jak doručak ili dobru večeru, možda je najbolje da probate španski omlet, ili, špansku tortilju. Tradcionalni sastojci ovog jela su jaja, krompir i luk. Omlet se pravi tako što se luk lagano isrpži u maslinovom ulju i zatim pomeša sa umućenim jajima da bi se ukusi pomešali pre kuvanja. Po izboru može da se doda i razno povrće osim krompira. Ovo je nešto što možete napraviti i kod kuće, ali je najautentičnije, naravno, u Španiji.
But
Kada uđete u bilo koji prosečni bar u Španiji, uglavnom ćete zateći but kako visi sa plafona. Ne treba da vas uplaši, to je deo tradicije. Ako se odlučite da probate špansku šunku, osoblje će skinuti but sa plafona i poslužiti vam parče tanko isečenog mesa. Uglavnom se jede uz lokalni domaći sir, i savršeno je predjelo. Toliko je poznato i popularno jelo da Španija proizvede oko četrdeset miliona svinjskih butova samo u ove svhre godišnje. Ovo je idealno jelo za svakog ko voli sušeno meso i željan je da proba nešto drugačije od onoga što nude naši prostori.
Ovo su samo neka od najpoznatijih i najpopularnijih španskih jela. Španska kuhinja je svetski poznata i to nije bez razloga. Kao što je već rečeno, postoji nešto za svakoga i niko neće ostati gladan. U neku ruku je očekivano da španci budu posvećeni spremanju hrane jer se tako najlakše ispoljava strast koja se njima najćešće prepisuje. Baš zbog toga ih uvek možete pitati i za preporuku.
Zato, ako vas put dovede do Španije, verujte tradiciji i obogatite svoj vukabular španskim specijalitetima. Sigurno nećete zažaliti, a možda neki tradicionalan recept ponesete i kući.
Aceite – ulje
Aceitunas – masline
Ajo – beli luk
Alcachofas – artičoke
Arroz – pirinač
Atun – tunjevina
Bogavante – jastog
Cafe Con Hielo – kafa sa ledom
Calabaza – bundeva
Caracoles – puževi
Carne – meso
Cena – večera
Cerdo – svinjetina
Cerveza – pivo
Desayuno – doručak
Embutido – kobasica
Ensaladilla – ruska salata
Fresas – jagode
Leche – mleko
Naranja – pomorandža
Pan – hleb
Pescado – riba
Pollo – piletina
Sopa – supa
Zanahorias - šargarepa